Ren'Py Gripes

In this forum we discuss the future of Ren'Py, both bug fixes and longer-term development. Pre-releases are announced and discussed here.
Message
Author
User avatar
nyaatrap
Crawling Chaos
Posts: 1823
Joined: Mon Feb 13, 2012 5:37 am
Location: Kimashi Tower, Japan
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#406 Post by nyaatrap » Sat Jul 02, 2016 1:29 pm

PyTom wrote:nyaatrap>>> We're 64 bit on Mac and Linux already. I'm not sure what 64-bit on windows would give us - are you running out of memory?
I'm using windows 10 64bit. When I run a RPG I programmed, it crashed around 1~1.5GB RAM usage. So I made 700~800MB usage game, but I'm still getting error reports of out of memory error from users who played the RPG.
Actually, out of memory error is one of the most fluent error to me. Using ren'py is as if fighting against out of memory error.

[edit]I guess Out of memory error is somewhat incorrect, since it appears beneath 1GB RAM usage.

User avatar
trooper6
Lemma-Class Veteran
Posts: 3196
Joined: Sat Jul 09, 2011 10:33 pm
Projects: A Close Shave
Location: Medford, MA
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#407 Post by trooper6 » Thu Jul 07, 2016 11:12 am

Would it be possible to have a focus_mask that applies to the displayable of a Drag for the purpose of drop detection?
A Close Shave:
*Last Thing Done (Jul 7) Finished Emotion Matrix for Joint Customer Sprite.
*Currently Doing: Print Matrices, & decide emotions to use for Joint Sprite, think about blinking and lip flap. Maybe also about TransitionConditionSwitch?
*First Next thing to do: Code in all the sprite emotion and camera movement for Close Shave Sprite Sections
*Next Thing to Do: Code in all CG and special animation stuff
*Other Next Thing: Do SFX
Check out My Clock Cookbook Recipe: http://lemmasoft.renai.us/forums/viewto ... 51&t=21978

User avatar
PyTom
Ren'Py Creator
Posts: 15099
Joined: Mon Feb 02, 2004 10:58 am
Completed: Moonlight Walks
Projects: Ren'Py
IRC Nick: renpytom
Github: renpytom
itch: renpytom
Location: Kings Park, NY
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#408 Post by PyTom » Fri Jul 08, 2016 1:27 am

Not easily. (I guess it could be possible, but frankly, I don't think that drag-drop is used enough to justify the amount of special-purpose work that would need to be done.)
Supporting creators since 2004
(When was the last time you backed up your game?)
"Do good work." - Virgil Ivan "Gus" Grissom
"Silly and fun things are important." - Elon Musk
Software > Drama • https://www.patreon.com/renpytom

User avatar
trooper6
Lemma-Class Veteran
Posts: 3196
Joined: Sat Jul 09, 2011 10:33 pm
Projects: A Close Shave
Location: Medford, MA
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#409 Post by trooper6 » Fri Jul 08, 2016 1:30 am

PyTom wrote:Not easily. (I guess it could be possible, but frankly, I don't think that drag-drop is used enough to justify the amount of special-purpose work that would need to be done.)
No worries! Just wondering!
A Close Shave:
*Last Thing Done (Jul 7) Finished Emotion Matrix for Joint Customer Sprite.
*Currently Doing: Print Matrices, & decide emotions to use for Joint Sprite, think about blinking and lip flap. Maybe also about TransitionConditionSwitch?
*First Next thing to do: Code in all the sprite emotion and camera movement for Close Shave Sprite Sections
*Next Thing to Do: Code in all CG and special animation stuff
*Other Next Thing: Do SFX
Check out My Clock Cookbook Recipe: http://lemmasoft.renai.us/forums/viewto ... 51&t=21978

User avatar
nyaatrap
Crawling Chaos
Posts: 1823
Joined: Mon Feb 13, 2012 5:37 am
Location: Kimashi Tower, Japan
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#410 Post by nyaatrap » Wed Aug 03, 2016 12:53 pm

Can screen statement 'key' take a list? I always have to code two lines like the following, even it's a simple one key function:

Code: Select all

for i in ["a","A", "repeat_a", "repeat_A"]:
   key i action DO

User avatar
nyaatrap
Crawling Chaos
Posts: 1823
Joined: Mon Feb 13, 2012 5:37 am
Location: Kimashi Tower, Japan
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#411 Post by nyaatrap » Tue Aug 09, 2016 8:02 am

Can textbutton take key statement like normal button?

Code: Select all

button key "save_delete" action FileDelete(slot) #This works
textbutton "name" key "save_delete" action FileDelete(slot) #This doesn't work

User avatar
PyTom
Ren'Py Creator
Posts: 15099
Joined: Mon Feb 02, 2004 10:58 am
Completed: Moonlight Walks
Projects: Ren'Py
IRC Nick: renpytom
Github: renpytom
itch: renpytom
Location: Kings Park, NY
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#412 Post by PyTom » Tue Aug 09, 2016 10:09 am

The answer is - not easily. This is a problem, but I need to find a good way of fixing it. (Imagebutton has the same problem - which is that the statement itself implies what it's children should be.)
Supporting creators since 2004
(When was the last time you backed up your game?)
"Do good work." - Virgil Ivan "Gus" Grissom
"Silly and fun things are important." - Elon Musk
Software > Drama • https://www.patreon.com/renpytom

User avatar
xela
Lemma-Class Veteran
Posts: 2480
Joined: Sun Sep 18, 2011 10:13 am
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#413 Post by xela » Thu Aug 18, 2016 1:07 pm

Code: Select all

xoffset - int

    Gives a number of pixels that are added to the horizontal position computed using xpos and xalign.

yoffset - int

    Gives a number of pixels that are added to the vertical position computed using ypos and yalign.
Any chance of this becoming "offset" with two int values like padding/margin have with .11? This remains sort of "half" implemented, a thing as a transform properties and throws errors in screens + not a thing in style docs.
Like what we're doing? Support us at:
Image

User avatar
ketskari
Veteran
Posts: 271
Joined: Tue Dec 21, 2010 6:22 pm
Completed: Asher, Sunrise, Tell a Demon
Projects: Asher Remake, TEoA
Organization: Sun Labyrinth
Tumblr: sunlabyrinth
Deviantart: sunlabyrinth
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#414 Post by ketskari » Sat Aug 20, 2016 5:03 am

Papagayo (open source lip syncing software) support? Just being able to assign phonemes to dialogue text would be great, even if audio syncing isn't perfect. The other option for someone with limited coding skills seems to be making custom animations for each line of dialogue:

Code: Select all

image tet OEWQ:
    "tet/O.png"
    .2
    "tet/E.png"
    .4
    "tet/etc.png"
    .4
    "tet/WQ.png"
    .2
    "tet/etc.png"
    1.5
...for hundreds of lines.
Image

User avatar
PyTom
Ren'Py Creator
Posts: 15099
Joined: Mon Feb 02, 2004 10:58 am
Completed: Moonlight Walks
Projects: Ren'Py
IRC Nick: renpytom
Github: renpytom
itch: renpytom
Location: Kings Park, NY
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#415 Post by PyTom » Mon Aug 22, 2016 11:49 pm

I've added offset to the todo list. I'll consider papagayo support, but I'd need someone to make a half-dozen or so lip-synced lines.
Supporting creators since 2004
(When was the last time you backed up your game?)
"Do good work." - Virgil Ivan "Gus" Grissom
"Silly and fun things are important." - Elon Musk
Software > Drama • https://www.patreon.com/renpytom

AXYPB
Regular
Posts: 95
Joined: Thu Sep 04, 2014 3:04 am
Github: AXYPB
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#416 Post by AXYPB » Tue Aug 23, 2016 12:36 am

nyaatrap wrote:Can textbutton take key statement like normal button?

Code: Select all

button key "save_delete" action FileDelete(slot) #This works
textbutton "name" key "save_delete" action FileDelete(slot) #This doesn't work
I'd like to see similar support for other screen elements, for example, allow mouseup_2 to reset a bar value to a default.

User avatar
Alex
Eileen-Class Veteran
Posts: 1900
Joined: Fri Dec 11, 2009 5:25 pm
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#417 Post by Alex » Sat Sep 03, 2016 3:25 pm

When I've pressed the "Install SDK ..." button, it downloaded SDK, but didn't created the "extras" folder at all... So I had to run "SDK Manager.exe" and download it manually. Is it ok or is this a problem with my os?

Also, the name of folder wasn't "play_apk_expansion" but "market_apk_expansion", so I had to rename it as well (it also was stated here - viewtopic.php?f=8&t=38014&hilit=play_apk#p411518). Could this be fixed?
IOError: [Errno 2] No such file or directory: 'D:\\renpy-6.99.9-sdk\\rapt\\android-sdk-r24.4.1/extras/google/play_apk_expansion/downloader_library/project.properties'

Windows-XP-5.1.2600-SP3
Ren'Py 6.99.10.1227
Ren'Py Launcher 6.99.10.1227

User avatar
jack_norton
Lemma-Class Veteran
Posts: 3956
Joined: Mon Jul 21, 2008 5:41 pm
Completed: Too many! See my homepage
Projects: A lot! See www.winterwolves.com
Tumblr: winterwolvesgames
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#418 Post by jack_norton » Sun Sep 04, 2016 4:35 am

My major gripe with Ren'Py right now is the fact that on every update, the Android setup gets lost. You need to do "install SDK & Create Keys" even if you have just done it. I probably have downloaded the SDK at least 5-6 times since beginning of year :)
I am talking of course about updating Ren'Py with the auto-updater itself. If you download a new version on a new folder, it's normal that the Android SDK is not recognized.
Not sure of course how easy/hard would be to autodetect if the SDK is already downloaded and unpacked in the current renpy folder, but it would be a very welcome feature :)
follow me on Image Image Image Image
computer games

maricore
Regular
Posts: 41
Joined: Fri Jan 22, 2016 5:48 pm
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#419 Post by maricore » Tue Sep 06, 2016 7:39 am

this isn't exactly a bug but... i just have one small request.
can you add a gallery button as a default with renpy?
because adding a gallery button code is SO MUCH PAIN
and I'm sure if people who doesn't want it, they would just delete the scrips in screens.rpy, we will be able to customize it with image maps like we do with everything else.
can you include that in the next version of renpy? I will be so grateful.

User avatar
nyaatrap
Crawling Chaos
Posts: 1823
Joined: Mon Feb 13, 2012 5:37 am
Location: Kimashi Tower, Japan
Contact:

Re: Ren'Py Gripes

#420 Post by nyaatrap » Tue Sep 06, 2016 12:41 pm

I think the galley class need to be rewritten somehow before merging it.
Because its syntax is far from the screen language, and it requires to manually type all images to assign even they're already assigned by image folder.

(I personally don't use the gallery class, because Its code is visually ugly with no indentation.)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users